vineri, 18 februarie 2022

Philips 43PFT4112/12 - defect rezolvat

Philips 43PFT4112/12

Defect reclamat: nu porneste; nu se aprinde LED-ul indicator rosu; exista consum mic din reteaua de alimentare electrica.

Placa arata ca in imaginile urmatoare.




Dinamica defectului: cea mai posibila cauza este clacarea condensatorului C9103 (100pF/1kV) si apoi izolarea acestuia prin explozie, strapungerea tranzistorului Q9101 ramas fara protectie la varfuri de tensiune, aplicarea tensiunii din drena MOSFET-ului pe iesirea circuitului U9101.


Pentru remediere se fotografiaza cablajul la prima vedere, apoi dupa curatare (fotografii de ajutor daca trebuie refacut cablajul!). Se dezlipesc componentele defecte (cel mai probabil toate cele incercuite pe schema de mai sus), apoi se curata cablajul. Dupa uscare se lipesc componentele, mai putin tranzistorul comutator. Se alimenteaza placa la retea (de preferinta printr-o sursa separata galvanic) si se verifica existenta impulsurilor pe padul G al MOSFET-ului. Se poate folosi un osciloscop sau un multimetru electronic conectate intre masa si G (indica o instabilitate a valorii afisate). Daca sunt impulsuri, se intrerupe alimentarea, se descarca condensatorii de filtraj (C9801, C9802) si se monteaza tranzistorul comutator. Inainte de a alimenta din nou placa, verificati cu atentie circuitul optocuplorului (U9102, U9103, ZD9171). Intreruperea circuitului de stabilizare poate conduce la cresterea tensiunilor secundare (regim periculos pentru circuitele de semnal)! Se alimenteaza din nou placa si se verifica existenta tensiunilor in partea secundara a sursei (12V, 24V). Daca tensiunile sunt corecte, defectul a fost rezolvat. Daca tensiunile sunt mai mari decuplati imediat si reluati depanarea circuitului de stabilizare.

Solicita reparatie placa sau KIT componente pentru reparatie la adresa de e-mail de la pagina Contact.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu